Visie

"Moeten we ons misschien herbezinnen op wat ons daadwerkelijk gelukkig maakt? Op het aanspreken van onze eigen creatieve vermogens? Op het geluk van het leven met ruimte voor echte interactie?"

 


De wereld om ons heen ontwikkelt in een razend tempo. We innoveren op elk denkbaar gebied om het leven aangenamer, gezonder, gemakkelijker, veiliger en efficiënter te maken. We hoeven ons om steeds minder taken druk te maken omdat deze ons uit handen worden genomen door slimme technologieën. Onze auto brengt ons binnenkort zelf van A naar B en ons huis zal weten wanneer we thuis komen, om vervolgens de lichten aan te doen en de verwarming in te schakelen. Deze ontwikkelingen klinken voor velen als muziek in de oren, maar ik begin steeds meer te twijfelen of dit wel daadwerkelijk is wat ons gelukkiger maakt.

 

Wat ik namelijk om me heen zie gebeuren is de vorming van een "face-down" maatschappij die zich grotendeels afspeelt in een virtuele wereld op onze mobiele apparatuur. 

De illusies die in ruime mate gevonden worden in deze virtuele wereld vervreemden ons meer en meer van de echte ervaringen in de werkelijke wereld.  Daarom zie ik als Industrial Designer interessante ontwikkelingsmogelijkheden groeien; ik wil mensen weer laten genieten van het echte leven door ze aan te moedigen om de regie te nemen en zelf creatief te zijn.

 

Ik ben er namelijk van overtuigd dat zelf ergens moeite in stoppen waarde en voldoening geeft aan het product wat neergezet wordt. Waarde voor jezelf en waarde voor de eventuele ontvanger.  Het product wordt een handtekening van jezelf.

 

De essentie zal altijd zijn dat de waarde van het product bepaald wordt door de moeite die er in geïnvesteerd is.  Het gaat dus niet om het product maar om de context, zonder context is een product leeg!

 

Sjors Mouthaan
Een houten plank en een zwembroek, meer had ik niet nodig. Toch was dit een inspirerende en onbetaalbare ervaring.

 

Ik denk dat het tijd wordt om ons af te vragen of we inmiddels niet te veel afhankelijkheid gaan vertonen van alle moderne technologieën; technologieën die onze eigen creativiteit overbodig maken. Moeten we ons misschien herbezinnen op wat ons daadwerkelijk gelukkig maakt? Op het aanspreken van onze eigen creatieve vermogens? Op het geluk van het leven met ruimte voor echte interactie?

 

Deze vraagstelling vormt de basis in mijn ontwerpprocessen.  Bij mijn ontwerp zal het daarom ten allen tijden van belang zijn dat de gebruiker aan de regie blijft.  De resultaten die worden neergezet weerspiegelen zodoende een creatief, onafhankelijk en uniek persoon.   

 

'I fear the day that technology will surpass our human interaction. We will have a generation of idiots'
Albert Einstein