Portfolio - TU/e

Sjors Mouthaan

 

Steps

"Ouderen motiveren en ondersteunen in hun dagelijkse beweging door middel van bloemen die zullen bloeien naarmate de gemeten fysieke activiteit"

Sjors Mouthaan

 

IRIS

"De relativiteit van kleuren aan de proef gesteld in een 240 meter lange beleving"

Sjors Mouthaan

Basale

"Een vuurdrager met imago"

Sjors Mouthaan

 

Grafisch

"Het ontwerp van logo's en promotiematerialen "

Sjors Mouthaan

 

The art of Kitesurfing

"Een board wat jij, door het te gebruiken, zal tekenen"

 

 

Lamp

"Een exploderend blok hout, zwevend in de lucht"

Sjors Mouthaan

 

Evom

"Een online spel wat gespeeld zal worden in de echte wereld"

 

Sjors Mouthaan

 

Experimenteel

"Projecten die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van mijn visie"

Sjors Mouthaan

 

3D ontwerp

"Het digitaal ontwerp van 3D-objecten" 

Sjors Mouthaan

 

Commercieel

"Het ontwerp van onder andere banners, beachflags en posters"

Sjors Mouthaan

 

Portable Oculus Case

"Een all-in case voor een mobiele virtual reality ervaring" 


.

Steps | afstudeerproject

"Ouderen motiveren en ondersteunen in hun dagelijkse beweging door middel van bloemen die zullen bloeien naarmate de gemeten fysieke activiteit"

Inspiratie

Het project Steps beschrijft een ontwerpproces dat is voortgekomen uit mijn persoonlijke waardering voor ouderen die fysiek actief zijn. De belangrijkste inspiratie voor dit project heb ik opgedaan in mijn persoonlijke omgeving; bij mijn eigen oma’s en tijdens mijn bijbaantje als medicijnbezorger voor een lokale apotheek. Keer op keer merkte ik dat ouderen uit het niets, en vol enthousiasme, vertelden over wat ze nog kunnen: een stuk fietsen, naar de supermarkt gaan of thuis de keuken poetsen. Dagelijkse activiteiten die voor mij niet direct bijzonder zijn , maar voor hen werden gezien als prestaties waar ze trots op zijn. Dit contrast intrigeerde mij en vormde zodoende de aanzet om te gaan ontwerpen, in acht houdende dat het delen van “de trots”een belangrijk element zal zijn voor de doelgroep. In dit ontwerpproces was het mijn doel om een conversatie-facilitator te creëren tussen ouderen en hun sociale omgeving. Een ontwerp dat het actieve deel van de doelgroep beloont en het minder actieve deel van de doelgroep aanmoedigt om fysiek actief te zijn en blijven. 

 

Informatie decoratie

Voor het ontwerp van de conversatie-facilitator heb ik inspiratie gehaald uit de zogenaamde informatie decoratie. Informatie decoratie kan gezien worden als conventionele decoratie die een nieuwe functie met zich meebrengt, namelijk informatie weergeven. De kracht van deze manier van informatie verschaffen is de manier waarop de informatie geïntegreerd wordt in de persoonlijke omgeving, namelijk in de decoratie in huis. Hierdoor is informatie op een subtiele manier constant aanwezig; niet op een lichtgevend tv-scherm met grafieken maar juist als onderdeel van de inrichting. 

Informatie decoratie exploraties

Bij informatie decoratie is het belangrijk dat, ongeacht de aard van de informatie, het object altijd decoratief is. Daarom heb ik gekozen om door middel van bloeiende bloemen informatie te representeren over de fysieke activiteiten van de gebruiker.


Technologie

Deze bloemen worden door een onzichtbare stille motor aangedreven en kunnen hierdoor openen en sluiten. De bloemen zijn zo ontworpen dat ze gesloten en open mooi zijn, zodat ze hun functie als decoratie constant kunnen vervullen. In het ontwerp zijn 7 bloemen zichtbaar, welke stuk voor stuk de activiteiten van de gebruiker van één dag uit de week zullen representeren. Door middel van een fitnessarmband kunnen deze activiteiten gemeten worden en, met intervallen van minimaal 1 uur, zal via een bluetooth verbinding de informatie automatisch gesynchroniseerd worden met de bijhorende bloem. Fysieke activiteiten worden zo dus beloond met bloeiende bloemen; bloemen die een verhaal tonen. Het echte verhaal blijft echter onzichtbaar en zal verteld moeten worden door de eigenaar. De conversatie zal hierdoor worden uitgelokt terwijl de privacy gewaarborgd blijft. 

 

Het uiteindelijke ontwerp biedt een interessante en nieuwe manier voor het weergeven van data. Het kan hiermee ook een brug vormen tussen de moderne wereld van fitness armbanden en de mensen die hier baat bij hebben maar niet thuis zijn in de technische aspecten die gepaard gaan met dergelijke producten. Steps is echter een prototype en zal verder ontwikkeld moeten worden om daadwerkelijk toegepast te kunnen worden.

 


2015


.

IRIS @ GLOW 2013

"De relativiteit van kleuren aan de proef gesteld in een 240 meter lange beleving"

IRIS

Met een groep van 6 studenten, in een tijdsbestek van 4 weken, hebben wij een installatie ontworpen voor het grote, en internationaal bekende, evenement GLOW. In dit ontwerpproces heb ik de verantwoording genomen over het grafisch ontwerp van een 240 meter lang en 5 meter breed  "vinyl-tapijt", wat tijdens het evenement werd tentoongesteld in de Torenallee, een centraal fietspad in het district Strijp-S (Eindhoven).

Met het ontwerp van de installatie wilden wij de relativiteit van kleuren laten zien ten opzichte van licht. De kleuren om je heen zijn namelijk alleen maar zichtbaar omdat ze bepaalde kleuren van het volledige spectrum (wit licht) weerkaatsen richting je ogen. 

 

Zo weerkaatst bijvoorbeeld groen gras alleen het groene licht uit het zonlicht wat er op valt, de rest van de kleuren worden geabsorbeerd door de bladeren. Bij de installatie hebben we van dit principe slim gebruik gemaakt, namelijk door wisselend bepaalde kleuren in het licht weg te laten. Hierdoor werd het mogelijk om  de kleuren in het tapijt te laten verschijnen en verdwijnen. Van een statische ondergrond hebben we zo dus een dynamisch spel gemaakt van veranderende patronen.

Tijdens GLOW is de installatie bezocht door ruim 50.000 mensen!


IRIS in de media:

2013


.

BASALE | Barbecue & Lifestyle

"Een barbecue met een lifestyle waarin jouw fundamentele vaardigheden weer centraal staan."

www.basale.eu

Persoonlijke Ambitie

In het najaar van 2015 ben ik een eigen onderneming gestart waarin ik mijn ambities wil gaan realiseren. Het fundament voor deze onderneming is gevestigd in mijn visie; mijn kijk op de mensen, de huidige ontwikkelingen en de problemen die ik hierin zie. De hedendaagse ontwikkelingen gaan namelijk gigantisch snel en naar mijn idee snijden wij ons op bepaalde gebieden in de vingers als we hier ongeremd mee door blijven gaan. Hierin doel ik onder andere op de groeiende rol van slimme technologieën en sociale media in ons dagelijks leven. Dit is iets wat je niet zomaar van 1 kant kunt bekijken. Ik vind technologie prachtig en het brengt veel goeds met zich mee, maar zodra het teveel taken uit handen gaat nemen ben ik er van overtuigd dag het niet ten goede komt voor ons. 

 

Als mens is het belangrijk om voldoening te vinden in het ontwikkelen en beheersen van bepaalde (basale) kwaliteiten. Persoonlijke kwaliteiten die jou tekenen als uniek mens, waarin jouw persoonlijkheid niet wordt afgevlakt door de hulpmiddelen die je gebruikt, maar waarin de resultaten een vertaling zijn van jouw eigen creativiteit en moeite die je er in hebt geïnvesteerd. Deze resultaten dragen een belangrijke waarde met zich mee die een persoonlijke voldoening geeft; een die het waard is om te koesteren en te delen met de medemens. 

Denk hierbij aan zelf een maaltijd bereiden in plaats van kant-en-klaar te kopen, of een brief schrijven naar iemand in plaats van een email, of zelf de tuin bijhouden in plaats van dit te laten doen door een ander. Soms is het 

natuurlijk erg handig als processen uit handen worden genomen. Maar als je stilstaat bij de resultaten kom je erachter dat er duidelijke waarden-verschillen kleven aan deze resultaten, en dat het proces een belangrijke bijdrage hier aan levert. Het geluk wordt niet gevonden in het resultaat maar juist in het proces, en jouw bijdrage in dit proces.

Lifestyle

Met deze achtergrond ben ik gestart aan de ontwikkeling van een merk. Een merk die een lifestyle met zich meedraagt waarin jouw fundamentele vaardigheden weer centraal staan. Ik wil hiermee de oermens die in ieder van ons zit weer gaan prikkelen, door ons uit te dagen om weer zoveel mogelijk zelf te doen. Dit merk heet BASALE en zal binnenkort de markt betreden met een barbecue waarbij jij laat zien dat je vuur kunt maken, het vuur kunt temmen en naar eigen inzicht een maaltijd neer kunt zetten met jouw fundamentele vaardigheden. Je gaat iets neerzetten wat een handtekening is van jezelf; iets unieks en persoonlijks.  

 

Ik wil met dit merk een ommekeer maken in de hedendaagse ontwikkelingen, door te laten zien waar de echte waarden liggen. Door de mensen weer bij elkaar brengen, niet digitaal maar fysiek; écht dus. 


2015 - 2016


.

Grafisch

"Het volledige grafische ontwerpproces kan ik uit handen nemen"

 

Grafisch ontwerp

Persoonlijk houd ik me graag bezig met grafisch ontwerpen. Zo heb ik de afgelopen jaren het ontwerp verzorgd van onder andere: logo's, lay-outs, posters, banners, brochures, etc. In deze sectie geef ik daarom een graag een selectie van enkele ontwerpen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt.

Op grafisch gebied heb in mezelf vooral ontwikkeld in het tekenprogramma Illustrator van Adobe. Daarnaast ben ik ook vaardig met Photoshop en Solidworks. Met deze selectie aan programma's kan ik vrijwel iedere ontwerpklus aan. 


2014 - 2016


.

The art of kitesurfing

"Een board wat jij, door het te gebruiken, zal tekenen"

Een board met een verhaal

The art of Kitesurfing was een individueel project waarin ik de focus heb gelegd op het ontwerp van een kitesurfboard met een adaptieve "huid". Persoonlijk ben ik ook een actief kitesurfer, hierdoor heb ik inspiratie op kunnen doen binnen deze scene en kwam ik er achter dat veel surfers waarde hechten aan hun board. Een board draagt een onzichtbaar verhaal met zich mee; over de reizen die je ermee hebt gemaakt en de sprongen (en crashes) die je er mee hebt durven doen. Daarom is een board vaak iets wat naast het surfen ook wordt tentoongesteld aan de sociale omgeving van de surfer; het board wordt dan bijvoorbeeld op een prominente plek opgehangen in huis. Om deze reden heb ik mezelf uitgedaagd om een board daadwerkelijk een verhaal te laten vertellen waardoor het board uniek en nog persoonlijker wordt.

Ik wilde het board zichzelf gaan laten tekenen naarmate het wordt gebruikt.

Ik ben hiervoor een onderzoek gestart naar de inkt-absorptie van verschillende materialen en heb vervolgens de best absorberende materialen verwerkt in een prototype. 

 

Dit prototype werkte door middel van drukgevoelige inkt-reservoirs onder de foot-pads te plaatsen. Deze reservoirs heb ik met dunne kanaaltjes verbonden aan inkt-absorberend materialen verdeeld over het board. Hierdoor ging het board zich op een unieke manier tekenen zodra je het ging gebruiken. En omdat iedere golf waar je overheen vaart anders is, iedere sprong verschillend is en ieder zijn eigen stijl heeft, gaat het board zich tekenen naar jouw persoonlijke stijl en ervaringen. Het wordt dus jouw board wat een verhaal met zich meedraagt; een verhaal wat verteld mag worden.


2012


.

Lamp

"Een exploderend blok hout, zwevend in de lucht"

Exploderend hout

Deze lamp is een persoonlijk project waarbij ik een ontwerp ben gaan maken volledig geleid door intuïtie. Ik heb niet gezocht naar inspiratie en heb me niet laten leiden door richtlijnen; ik ben gewoon aan de slag gegaan met een vaag idee in m'n hoofd van een zwevend blok hout. Het voornaamste doel in dit proces was aanpakken in plaats van dromen en ondervinden tot wat voor resultaten dit leidt. Zo heb ik mezelf als het ware verrast met een eindresultaat wat niet direct is wat ik had verwacht maar waar ik wel trots op ben. En daarnaast heeft het me er van overtuigd dat je af en toe gewoon

 

wat moet doen in plaats van er lang over na te denken.

 

Het eindresultaat is te beschrijven als een exploderend houtblok wat lijkt te zweven midden in de kamer. Alle stukken hout zijn gestructureerd opgehangen aan doorzichtige draden en middenin hangt een gloeilamp. Samen vormen ze zo een mysterieus zwevend schouwspel en daarnaast ook een prachtig schaduwen spel op de muur.


2014


.

Evom

"Een online spel wat gespeeld zal worden in de echte wereld"

Evom

Kinderen (10-14) aan het bewegen krijgen, dat was het doel tijdens dit project. Om dit te bewerkstelligen ben ik opzoek gegaan naar mogelijkheden om de digitale wereld te laten overlappen met de fysieke wereld. Vandaag de dag zie je namelijk steeds meer kinderen achter de computer of de bank met een tablet/telefoon spelen. Fysieke activiteit is op dat moment ver te zoeken terwijl dit heel belangrijk is voor een kind. Daarom heb ik een prototype van een gameplay ontwikkeld die het kind uitdaagt om de echte wereld in te trekken, daar opdrachten te vervullen, om zo stappen te kunnen maken in een spel wat zich afspeelt op hun smartphone. Het uiteindelijke resultaat, Evom, is als het ware het beste te omschrijven als: "van een nood een deugd maken". De drang om met de telefoon te spelen wordt nu namelijk benut om kinderen fysiek actief te krijgen.

In het spel leidt een kind zichzelf door een verhaallijn heen, vol met raadsels, zoektochten en opdrachten die op te lossen zijn door er op uit te trekken. 

Door slim gebruik te maken van Gps en accelometer kunnen veel verschillende opdrachten verzonnen worden om de kinderen activiteiten te laten doen. Denk aan een zoektocht naar een geheime plek, of wedstrijden om binnen een bepaalde tijd een bepaalde afstand af te leggen. 

Prototype

Voor het prototype heb ik op een middelbare school een test uitgezet waarbij kinderen opzoek moesten gaan naar codes in hun omgeving. Deze codes hielp ze verder in een spel op hun mobiele telefoons. Het bleek een succes te zijn want al snel waren kinderen individueel en in groepen opzoek naar de codes, zonder enige actieve acquisitie voorafgaand. 

 

 

Het Evom-project is beëindigd in de prototype fase maar biedt inspiratie om verder ontwikkeld te worden in de toekomst. 


2012


.

Experimenteel

"Projecten die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van mijn visie"

Aan het begin van mijn master-studie heb ik mezelf verdiept in enkele experimentele projecten. Hiermee wilde ik me ontwikkelingen in bepaalde competenties zoals de integratie van technologie en het opzetten van een creatief ontwerp proces. Daarnaast boden de betreffende projecten een diepgaande ontwikkeling van mijn visie en mijn kijk op ontwerpen.

1. I see you

Als eerste heb ik onderzoek gedaan naar de sociale keerzijde van technologische ontwikkelingen. Ik heb hierbij gefocust op de privacy-issues die komen met het waarnemende vermogen van bijvoorbeeld social media maar ook van fysieke objecten zoals zelfrijzende auto's en smartphones. Normale apparaten worden steeds meer uitgerust met technologieën waardoor ze in staat worden gesteld om bijvoorbeeld te herkennen waar je je begeeft, wat je gewoontes zijn, waar je interesses liggen, etcetera. Het waarnemen hiervan gebeurt veelal onopgemerkt waardoor we er eigenlijk veel te weinig over nadenken of we dit wel accepteren. Daarom ben ik een project gestart waarbij ik willekeurige objecten een kwaliteit heb meegeven dat de illusie opwekt dat ze je in de ogen aankijken. De ogen zijn namelijk een heel belangrijk lichaamsdeel in de communicatie van je emotie en persoonlijkheid. Op deze manier heb ik een discussie-uitlokkend object gecreëerd die de toeschouwers moet laten nadenken over wat ze er van vinden als ze constant worden geobserveerd door de objecten om hun heen.

2. Materiality in time and context

In een groep van 3 studenten zijn we tijdens een kort project de materiaal eigenschappen van gips gaan exploreren. Hierdoor hebben we ontdekt dat we gips een controleerbare broosheid mee kunnen geven waardoor het materiaal toepasbaar werd voor een volledig nieuwe toepassing, namelijk als verpakkingsmateriaal. Verpakkingen zijn een belangrijk onderdeel voor de beleving van een product, zo maken bijvoorbeeld Apple en vele parfum producten hier expliciet gebruik van. 

Door gips te gebruiken als verpakking wordt het nu mogelijk om een robuuste en mysterieuze beleving mee te geven aan het uitpakken van een nieuw product

 

Het gips voor deze toepassing wordt op een bepaalde manier gemengd en gegoten wat zorgt voor de gewenste broosheid. Na enige kracht uitoefening op het geharde gips zal er een breuk ontstaan in de lengterichting van het verpakte object. Middels kleur toevoegingen kan er daarnaast ook nog een uniek kleurenspel toegevoegd worden aan het gips, wat het totaalplaatje afmaakt van een interessante nieuwe manier van verpakken.

3. Mirror

Met een viertal studenten hebben we ons laten inspireren door poëzie om vervolgens binnen een week een concept te bedenken wat inspeelt op het gevoel wat wordt overgedragen in een bepaald stuk poëzie. Voor dit stuk hebben we gekozen voor "mirror" wat, in het kort, gaat over een meisje dat zich haar hele leven heeft voorgedaan als een persoon wat ze eigenlijk niet was. In dit stuk vonden wij parallellen met het profiel wat je vandaag de dag van jezelf schetst in de sociale media. Als je dit analyseert zie je al snel een wereld van verschil tussen hoe een persoon in het echt is en hoe hij/zij zich presenteert via de bekende sociale media zoals Whatsapp en Facebook. Van deze verschillen is de communicatie binnen een dialoog er een van. In het echt speelt non-verbale communicatie een zeer belangrijke rol (90% van communicatie is non-verbaal) en deze wordt volledig weg gefilterd in communicatie via vlakke tekst. Daarom hebben we het geschreven woord menselijker gemaakt, door het meer gevoel en intonatie te geven, om het zo meer naar een echt dialoog te trekken. Ten eerste hebben hiervoor het element "tijd" toegevoegd door een constant doorlopende tijdlijn te integreren in het text-veld. Wanneer je typt zal er gewoon, zoals normaal, tekst verschijnen op het beeld, maar zodra je stopt met typen om na te denken zal zich dit vertalen in lege ruimte, relatief aan de duur van de pauze. Daarnaast hebben we ook "intonatie" weten toe te voegen, dit door de intensiteit die je uitoefent op de toetsen om te zetten in groter wordende letters. Om een duidelijke indruk te krijgen hiervan kunt u het filmpje hier onder bekijken.

 


2014


.

3D-ontwerp

"Het digitaal ontwerp van 3D-objecten" 

Vormgeving 

In 2015 ben ik begonnen mezelf te ontwikkelen in het 3D-ontwerp programma Solidworks. De reden hiervoor was dat ik toentertijd een mechaniek plus bloemen wilde 3D-printen voor het Steps-project. Hiervoor moest eerst een 3D-ontwerp gemaakt worden dus het was van essentieel belang dat ik me met deze vaardigheid ging verreiken. Dit heb ik gedaan en uiteindelijk ben ik er in geslaagd om een werkende mechanische bloem uit te printen.    

Naast de bloemen ben ik vervolgens ook andere objecten gaan maken met Solidworks, hiervan ziet u een selectie voorbijkomen in bovenstaande foto-slider. Zo ziet u delen van het barbecue-project langs komen maar ook een trolley met computer daarin. Meer over dit project onder het kopje Portable Oculus Case.


2015 


.

Commercieel

"Het ontwerp van oa. banners, beachflags en posters"

Voor enkele lokale bedrijven en verenigingen heb ik mijn grafische vaardigheden benut om promotie materialen te maken in de vorm van posters (t/m A0), bannners (200 cm hoog), cd-hoesjes, visite-kaartjes, beachflags en kleding bedrukking. Alle processen heb ik van begin tot eind geleid.

Sinds kort ben ik mezelf ook gaan verdiepen in het vervaardigen van grafisch werk uit metaal. Hierdoor is het voor mij nu ook mogelijk om precisie metaal snijwerk te leveren uit bijvoorbeeld RVS, Corten-staal, normaal staal, etcetera. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werken als deze en deze


2013 - 2016


.

Bricks & Goggles | Portable Oculus case

"Een all-in case voor een mobiele virtual reality ervaring" 

In opdracht van Bricks & Goggles ben ik in de winter van 2015-2016 aan de slag gegaan met het ontwerp van een mobiele virtual reality ervaring

Bricks & Goggles is een vooraanstaand bedrijf in het converteren van bouwtekeningen naar 3D omgevingen. Ze werken hierbij samen met oa. architecten, project ontwikkelaars en yachten bouwers, welke op hun beurt een virtual reality beleving kunnen aanbieden bij hun klanten. 

Om een virtual reality ervaring aan te bieden is er een hele installatie vereist bestaande uit een computer, scherm, toetsenbord, muis, camera, controller en de Oculus. Het opbouwen, afbreken en vervoeren van een dergelijke installatie vraagt veel kostbare tijd. Dit was de grondslag voor de 

 

ontwikkeling van de Oculus case; een plug-and-play case waarin alle benodigde componenten zijn opgenomen

 

Ik heb voor Bricks & Goggles een ontwerpvoorstel gedaan en vervolgens een prototype gebouwd die nu intensief in gebruik is. 

 

Vanuit de gebruiks-ervaringen van dit prototype heb ik een tweede voorstel ontworpen die in de nabije toekomst gerealiseerd zal gaan worden. Een preview van deze case is te zien in de slideshow hierboven. 


2015-2016